09.11.12

Karamelli-piimašokolaadi tort


No see tort on nüüd minu "hittlistis". Täielik hitt. Sellega võib külalised nii ära hellitada, et nii mõnigi teine kook tundub liiga tavaline :) Retsepti autoriks on kuulus Pariisi pagar Ēric Kayser. Esialgu peale vaadates tundus selle tordiga olema liiga palju nikerdamist ja kuigi ta oli mul ootel juba kindlasti aastajagu siis nüüdseks olen ma seda mitu korda teinud- ei midagi kontimurdvat.  Ja tulemus on iga sõrmeliigutust väärt:
  • Pähkli-kakao-muretainas:
    • 80 g magedat toasooja võid
    • 50 g suhkrut
    • 3 sl jahvatatud sarapuupähkleid
    • 0,5 tl jahvatatud kaneeli
    • 1 tk väike muna
    • 130 g nisujahu
    • 1 tl küpsetuspulbrit
    • 0,5 sl kakaod
  • Karamellikreem:
    • 200 g suhkrut
    • 2,5 dl toasooja 35% koort
    • 50 g toasooja pehmet võid
    • 2 tervet muna
    • 1 munakollane
    • 2,5 sl nisujahu (15g)
  • Piimašokolaadikreem:
    • 3 dl 35% koort
    • 300 g piimašokolaadi
  • Kaunistuseks:
    • 100 g suhkrut

Valmista tordipõhi eelmisel päeval. Hõõru või köögikombainis kreemjaks. Lisa tuhksuhkur, jahvatatud sarapuupähklid, kaneel. Sega ühtlaseks. Sega juurde muna. Sõelu juurde jahu, küpsetuspulber ja kakaopulber ning sega tainas hoolega läbi. Vormi palliks, keera toidukilesse ning pane järgmise päevani külmkappi.
Küpsetamise päeval vooderda 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm küpsetuspaberiga. Eelküpseta 160-kraadises ahjus 15 minutit.
Karamellikihi jaoks pruunista 200 g suhkrut kuivas potis kuldseks ja vedelaks karamelliks. Lisa toasoe koor, siis tükkhaaval või. Sega hoolega läbi, siis tõsta kõrvale ja lase veidi jahtuda.
Klopi kausis munad ja munakollane lahti, siis sega juurde jahu. Sega munasegu karamellisegu hulka ning sega hoolikalt ühtlaseks.
Tõsta saadud segu eelküpsetatud tordipõhjale ning küpseta 160-kraadises ahjus 25 minutit.
Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Šokolaadikreemi jaoks vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks. Sulata piimašokolaad mikroahjus või vesivannis. Lase veidi jahtuda, siis sega õrnalt vahukoore hulka. Määri saadud kreem jahtunud tordile ning silu pealt siledaks.
Pane tunniks ajaks külmkappi tahenema.
Kaunistamiseks sulata 100 g suhkrut potis, kuni see on merevaigukarva pruun. Kalla küpsetuspaberile ning lase siledal tööpinnal jahtuda. Murra jahtunud karamell tükkideks ning dekoreeri nendega valmis tort.
Tänud Pillele

Üks edevam verisoon ka:


6 kommentaari:

  1. Hea retsept, kõik toimib, kuid on väga-väga magus.

    VastaKustuta
  2. Maitsev on ja väga magus ka tõesti. Aga aeg-ajalt ongi vaja just seda hästi magusat torti, mis mõruda kohvi kõrvale sobiks ja mida ei peaks isu täissaamiseks mitu tükki sööma.

    VastaKustuta
  3. Ma vist võtan pühademenüüsse, tuletasid vana head lemmikut meelde.
    Anon. - kui tort on šokolaadi ja karamelliga ja kukekommilaastudega, siis ei saagi see ju vähemagus olla!?! :)

    VastaKustuta
  4. Tere,

    selline küsimus, et kui kaua need suhkruniidid tordil kannatavad olla, enne kui siirupiks sulavad? Kui tort karpi panna ja kaas peale, siis õhuniiskus teeb vist ikka oma töö..?
    Laastud peavad ehk kauem vastu, mõne tunni ehk isegi?

    VastaKustuta
  5. Jah need niidid on päris sulav kraam. Lihtsalt külmas pidasid mul 6h külalisetni ikka. Hommikuks olid sulanud sellel osal, mis hommikuni veel jäi...

    VastaKustuta
  6. Huvitav kas see on sarnane Doux Lyon'i tordile

    VastaKustuta

Vidinas ilmnes viga