03.07.12

Õhkõrn Pavlova


Pavlova on vaieldamatult üks mu suuri lemmikuid ja kui on maasikate aeg siis tuleb teha seda nii palju, et saaks tükiks ajaks isu täis. Sel pildil hooaja neljas Pavlova ja kaks neist on juhtumisi neljaks lõigatud ja süümepiinu tundmata need suured tükid ära söödud. Jajaaa- neljaks on seda torti vägagi aus lõigata sest vähemaga on nii, et jääb puudu- mis sest, et suure tüki alla mahub vaid praetaldrik:D

Suuremale küpsetamishuvilisele pole Pavlova mingi uudis, aga need kellele pakkunud olen on alati mõnumõmisevas hämmingus... Siin siis retsept, mis on Nami-nami Pillelt pärit ja mis tuleba alati mul välja kui ma küpsetan seda 2h :) - tema teeb vähema ajaga ja lõppkokkuvõttes on see igaühe katsetada kuidas just tema ahi seda kooki valmistada tahab:

Beseepõhi:
8 tk toasooja suurt munavalget
0,5 tl soola
400 gr suhkrut
4 tl maisitärklist
1 tl vanilliekstrakti või
1 tk vanillikauna (seemned)
2 tl valget või prosecco veiniäädikat
Serveerimiseks:
2 dl 35% rõõska koort
200 gr kreemjat kohupiima
1 tl vanilliekstrakti
3 sl suhkrut
400 gr maasikaid (u 1 liiter marju)
soovi korral 4 kiivit

Valmistamine:
Kuumuta ahi 160ºC. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga.
Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ja vanilliekstrakt ning sega ettevaatlikult läbi. Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile, nii et servad oleksid kõrgemad ja keskelt siledam ja madalam (sinna tuleb pärast täidis). Arvestada tasub, et Pavlova läheb küpsedes pisut suuremaks- et munavahu ring ei tohi olla äärteni. Tõsta Pavlova koos ahjuplaadiga ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 110ºC. Küpseta 2 tundi (koputa õrnalt beseed - kui see tundub kuivanud ja küps, siis on tordipõhi valmis; kui on veel pehme, siis küpseta veel veidi). Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda.

Koogialusele on Pavlovat keerukas saada sest pisut suudab ta ka küpsteuspaberi külge kinni jääda- see õnnestub kui Pavlova tagurpidi (koogialusele) keerata ja siis paber eemaldada. Sedagi jahtunult. Pavlova on pealt väga rabe ja koogialusele saamine on minule mitmekordse harjutamisega omandatud oskus:D

Kreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkruga tugevaks vahuks, siis sega kohupiimakreemi ja vanilliseemnete või -ekstraktiga ühtlaseks. Tõsta kohupiimakreem Pavlova keskele süvendisse. Kaunistamiseks koori kiivid ja lõika viiludeks, maasikad lõika pooleks või neljaks (olenevalt suurusest). (Kaunista tort kiividega vahetult enne serveerimist, sest pikemal kokkupuutel piimatootega lähevad kiivid mõruks.)

Oh jah- ja kes kord seda söönud- igatseb seda kohe veel...


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Vidinas ilmnes viga