16.09.11

Punane kanamaksakaste


Maks on komponent, mis paljudele ei meeldi- lastele eriti. Ma pole kunagi toiduga väga pirtsakas olnud ja söön vist küll kõike... Aga on ka neid söödavaid roogasid mille liigne! maitse või kummine tekstuur võivad minu poolt järgmise suutäie võtmise osas kergemalt hingata. Maks on täpselt selline , mis suudab olla üht ja teist korraga- liiga vänge ja veidralt tallanahk. Siis tasubki ära proovida kanamaks- maitse on palju mahedam ja tekstuur hõrgult pehme. Peale kanamaksa avastamist pole ma muu maksa poole kätt enam sirutanud.
Punane tomatine kaste vähendab veelgi maksast maitset. See kanamaksakaste meenutab mulle isegi klassikalist punast pastakastet ja seega sobib ideaalset ka pasta peale:

500 g (külmutatud) kanamaksa
3 sibulat
3 küünt küüslauku
praadimiseks õli
3 dl 10% rõõska koort (ihh- mul läks vahukoor:))
2 dl vett
5 sl kontsentreeritud tomatipastat (0.75 dl)
1 tl fariinsuhkrut
soola
purustatud musta pipart
hakitud värsket maitserohelist - tüümiani nt

Puhasta sulatatud kanamaks ning lõika väiksemateks tükkideks. Pruunista kiiresti kuumal pannil õlis - väldi ülepraadimist, sest siis muutub maks tuimaks.
Maitsesta pruunistatud maks soola ja pipraga ning tõsta potti.
Prae seejärel kuumas õlis tükeldatud sibulat mõned minutit, siis lisa hakitud küüslauk ning prae veel paar minutit. Tõsta potti.
Lisa potti rõõsk koor, tomatipasta, suhkur, sool ja pipar. Hauta tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni maks on pehme.
Lisa värsked ürdid (kanamaksaga sobivad hästi nt basiilik, salvei, majoraan, estragon - minule mekib tüümianiga).

Serveeri keedukartulite või pastaga. "Salatiks" on parim hapukurk :)


Sellise tuulise ilma juurde sobib midagi rahulikult tuulist: Dead Can Dance - The Wind That Shakes The Barley

1 kommentaar:

Vidinas ilmnes viga