14.09.11

Läätsesupp peekoniga


Eiei- ka mina pole oma blogi hüljanud nagu nii mõnedki teised toidublogide autorid on oma poste viimane ots alustanud. Suvine aeg on lihtsalt selline, et taha nii palju arvuti taga konutada ja aeg lihtsalt sulab nagu või kõigeks muuks... Lisaks tunnistan pattu, et ka suvised road on tihtilugu nii lihtsad ja loomingulised, et ei ole postitamise väärilised. Oma igapäevasest salatist olen ka kirjutanud ja tihti ongi olnud söögiks see salat ja kõrvale erinev lihapoolis- eriline kiirlemmik on sojakastmes ja laimimahlas 5-10 minutit pikutanud kanafilee...

Aga nüüd - nüüd on nii, et väljas puhuvad esimesed kõledad sügistuuled (aga ometi mitte halvas mõttes - lihtsalt selline romantiline surm on selles kõleduses ja tunne, et on mida oodata - kaugel see kevad siis jällegi enam on) ja sees hakkab midagi kohe kripeldama. Tahks küpsetada, hautada... ahjuust paotada ja sooja toidulõhna tuppa lasta. Juba mitu õhtut tunnen, et on liiga pime ja panen küünlad põlema ning lülitan soolalambi punase kuma hõõguma. Kohe hakkab põue ronima see sügise tunne ja mitte kuidagi vastu ei saa punnida. Isegi jõuludes on minu mõtted korra juba ära käinud- õnneks ka kohe tagasi tulnud :)

No ja sellisteks hämarateks ja jahedateks aegadeks sobiv roog tuleb siit- selline tummine ja suitsune läätsesupp peekoniga:

200 g läätsesid (soovituslikult punaseid)
1 l kanapuljongit- mina keetsin ikka ise ja seal oli 1 porgand ka, mis supile lisandus
1 küüs purustatud küüslauku
2 nelki
2 viilu hakitud peekonit- no kui panna sellised jämedad - pool cm ja peale viilud siis pole karta et suitsumaitset väheks jääb :)
400 g purustatud konservitud tomatit või 3 hakitud tomatit
1 hakitud keskmise suurusega sibulat
soola
musta pipart
450 g kooritud ja hakitud kartulit
sidrunit - 2 sl mahla

Pese läätsed hoolega jooksva vee all, siis nõruta.
Pane potti läätsed, kanapuljong, küüslauk, nelgid, hakitud peekon, tomatid ja sibul, maitsesta soola-pipraga. Kuumuta keemiseni, siis kata pott kaanega ja alanda kuumust. Hauta tasasel tulel 45 minutit, kuni läätsed ja köögiviljad on pehmed.
Lisa hakitud kartulid ning keeda kaanega kaetud potis 20 minutit, kuni kartul on pehme.
Püreesta või hõõru läbi sõela, maitsesta sidrunimahlaga.

Serveerimiseks kuhjaga! lusikatäis toorjuustu, krõbedaks küpsetatud peekonit ja üks kaunis maitseroheline.

Retsept on Nami-nami mugandatud Könemanni retseptivihikust "Classic Essential Souhttp://www.blogger.com/img/blank.gifps" (Lentil and Bacon Soup)

Võtan Toidutegu blogipidajalt šnitti ja lisan edaspidi ka toiduga enda jaoks sobiva või parasjagu kummitava muusikapala:
Dub Fx - Lov Me Or Not - härra kelle meloodiad tulevad vaid tema iseenda suust.

1 kommentaar:

  1. Mõnusalt hea ja tummine supp, üks uusi lemmikuid!

    VastaKustuta

Vidinas ilmnes viga