21.01.11

Meekook



Oooo jaaa... pole ammu tõepoolest lihtsalt mahti saanud midagi lisada. Põhjus enamasti selles, et kogu vunk kulub pisipreili turvamisele - õpib teine kõndimise kunsti.

Meekook on mu ainus ja vaieldamatu lemmik poekookidest. Parim on Eesti Pagari oma. Olen alati arvanud, et meekooki on väga tülikas teha sest kõik põhjad peab ühekaupa küpsetama. Võta näpust- tegelikult oli see ootamatulit lihtne ja läks väga ruttu. Retsepte on aga meekoogil miljoon - jahu, või ja munakogused varieeruvad seinast seina samas kui kreemi kogus on sama. Põhjaliku uurimustöö tulemusena otsustasin, et Elise blogi Meekook on kõige usaldusväärsem (aitäh jällegi tema nobedatele näppudele!):

Taigen:
200g võid
4-5 sl mett
4 suurt muna
275g (u. 3 dl) suhkrut
2 tl soodat
700-800g (u. 11,5-13,5 dl) jahu

Kreem:
1,5 kg 20% hapukoort
225g (2,5dl) suhkrut

Sulata potis või ja mesi ning jäta jahtuma.
*Kasutatav mesi ei pea tingimata vedel ja voolav olema. Kuumutades muutub ka tihkem mesi vedelaks.

Vahusta munad suhkruga. Pidevalt segades nirista sisse või-meesegu ning lõpuks sega hulka ka sooda.

Hakka järk-järgult tainale jahu lisama, ise pidevalt puulusikaga segades. Lisa jahu nii kaua, kuni taigen lööb kausi küljest lahti ning tundub rullitav. Taigen peaks olema tihke, aga samas pehme.
*Mida suurem on meekogus tainas, seda rohkem ta jahu vajab.

Taigen võiks olla tihke ja pehme.

Aseta ahi 180 kraadi juurde soojenema.

Jaga taigen neljaks-viieks ning rulli iga osa suurele küpsetusplaadi suurusele küpsetuspaberile. Taina alla ja peale raputa veidi jahu, et rullimist lihtsustada.
Rullimise lihtsustamiseks võib eelnevalt küpsetuspaberile küpsetusplaadi raamid joonistada.
Taigen jääb väga õhuke, aga ei maksa lasta end sellest heidutada- ta kerkib ahjus parajaks.

Küpseta iga põhja 180 kraadi juures umbes 6-7 minutit või kuni taigen omastab kuldpruunika värvuse.

Valmista põhjade küpsetamise ajal vahele kreem. Selleks sega hapukoor suhkruga ning jäta ootele.

Kui põhjad on küpsetatud, siis lõika neilt ära ääred, et jääksid ühesuurused plaadid (ümmarguse koogivormiga saab välja pressida õmmargused plaadid)

Lao plaadid üksteise otsa ja iga kihi vahele määri hapukoorekreemi.
Kreemi peab iga kihi vahele mahutama võimalikult palju, et kook mahlane jääks. Parim võimalus selleks on kõigepealt laotada põhja peale kiht kreemi, sellel veidi sisse tõmmata lasta ja siis veel teine kiht kreemi peale määrida. Siis järgmine põhjakiht ja korrata tegevust kreemiga. Nii kõigi põhjadega.
Lõpuks määri kook ka külgede pealt hapukoorekreemiga (kui jagub).

Ära lõigatud ääred purusta peeneks puruks ning raputa koogile.

Nüüd tuleb kõige raskem osa: lase köögil üleöö külmkapis seista ja mahlasemaks tõmbuda.

Kui äärtest tehtud koogipuru ja hapukoorekreemi peaks üle jääma (seda juhtub ainult siis kui ääri julgemalt ära lõigata), siis selle saab ära kasutada pokaalimagustoidu valmistamiseks.
Selleks jaota klaasi kihiti puru ja hapukoort ning lase samuti külmkapis seista ja mahlaseks tõmbuda.


Kook sai ülimalt mahlane ja maitsev!

1 kommentaar:

  1. Sinu meekook tundub kangesti ahvatlev :). Oma kogemusedki räägivad, et kui koogi vahele läheb hapukoor+suhkur, siis see üks õige hää kook saab.
    Sinu nurgalõikuri-küsimusele panin vastuse kommentaariumisse (vihjed: Tallinnas Zelluloosi paberipood, Vunder, piiritu internet).

    VastaKustuta

Vidinas ilmnes viga